Endodontologie

Endodontologie

De term Endodontische tandheelkunde of endodontologie wordt gebruikt binnen de tandheelkunde om de wetenschap die zich bezighoudt met het behandelen van het doorbloede weefsel in het binnenste van de tand, de tandpulpa te benoemen.

De wortels van tanden en kiezen zijn hol.  Binnenin deze holle ruimte, midden in de tand, lopen kleine bloedvaatjes en zenuwen.  Dit complex wordt de pulpa genoemd. Door o.a. tandbederf, een lekkende vulling of een val kan de pulpa ontstoken raken. Omdat een ontstoken pulpa niet alleen voor pijn kan zorgen maar ook een gevaar voor de tand of kies betekent, zal de tand endodontisch behandeld moeten worden. Door de tand endodontisch te behandelen verwijdert men de aangetaste pulpa en brengt men de tand terug in een gezonde toestand. Op die manier kan het gebitselement behouden blijven.

Hoe verloopt de behandeling
Allereerst verwijdert de tandarts het aangetaste tandweefsel en wordt een toegang tot de pulpa geboord.

De pulpa wordt weggenomen. De overgebleven holte wordt gereinigd en ontsmet. Deze behandeling is arbeidsintensief en soms tijdrovend. Tijdens de behandeling worden er mogelijk meerdere röntgenfoto’s genomen om de juiste diepte te bepalen en te controleren of de kanalen tot de worteltop werden opgevuld. Wanneer de tand volledig gereinigd is en vrij is van ontsteking, worden de wortelkanalen gevuld met een materiaal.

Na het schoonmaken van de kanalen kan wat napijn optreden. Deze duurt niet lang en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken.

Endodontoloog
Een Endodontoloog is een tandarts met bijzondere kennis en vaardigheid op het gebied van de endodontologie. De heer Eijsvogels is de endodontoloog binnen de Tandartspraktijk Centrum. Samen met zijn assistente behandelt hij complexe wortelkanaalbehandelingen. Hiervoor maakt hij gebruik van een speciale microscoop. U heeft na het lezen van deze informatie misschien nog vragen over de wortelkanaalbehandeling. Uw tandarts/endodontoloog is de aangewezen persoon om deze vragen te beantwoorden. 

Meer informatie? Klik dan op het logo van het ivoren kruis